Compacte Drinkvoeding | Medische Drinkvoeding | Medimart.nl
Filters

Een vol gevoel, geen eetlust of misselijkheid zijn allemaal redenen waardoor het moeilijk kan zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Compacte drinkvoeding kan dan uitkomst bieden. In een kleiner volume krijgt u alle essentiële voedingsstoffen zoals energie, eiwit, vet en vitaminen en mineralen binnen.

30 artikelen  

Verwijder alle


Verminderde eetlust

Door een verminderde eetlust kan het zijn dat u minder voeding binnenkrijgt dan u nodig heeft. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u minder trek heeft. Denk bijvoorbeeld aan ouder worden, vermoeidheid, medicijngebruik, ziekte, eenzaamheid en veranderde smaak- en geurwaarneming. Bent u ziek of herstelt u van bijvoorbeeld een operatie, dan heeft u tegelijkertijd vaak juist meer voedingsstoffen nodig. De combinatie van minder eetlust en een hogere behoefte kan ervoor zorgen dat u afvalt. Het lichaam gebruikt dan niet alleen het lichaamsvet voor energie, maar ook de spieren. Hierdoor kan ondervoeding ontstaan. Het lichaam heeft dan een te kort aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Ondervoeding vertraagt het herstel na ziekte of een operatie, vertraagt de wondgenezing en geeft een hoger risico op doorligwonden.

Tips bij minder eetlust

Allereerst is het belangrijk te achterhalen wat de oorzaak is van de verminderde eetlust is en deze indien mogelijk weg te halen. Helaas is het niet altijd mogelijk de oorzaak te achterhalen of te verhelpen. Wanneer u minder trek heeft, is het belangrijk dat u met minder voeding toch dezelfde hoeveelheid of meer voedingsstoffen binnen krijgt. De volgende tips kunnen helpen om meer voeding binnen te krijgen:

 • Kies voor volle melkproducten in plaats van magere of halfvolle varianten;
 • Probeer vaker op de dag een kleine maaltijd te nemen. Bijvoorbeeld zes keer per dag in plaats van drie grote maaltijden;
 • Zorg dat u niet te veel vullende voedingsmiddelen neemt met weinig voedingsstoffen. Denk aan water, thee en bouillon;
 • Zien eten, doet eten. Probeer maaltijden niet alleen te eten maar zoek gezelschap op;
 • Probeer voldoende te bewegen. Maak bijvoorbeeld dagelijks een kleine wandeling. Beweging bevordert de eetlust;
 • Lukt het ook met deze tips niet om voldoende te eten, dan kan compacte drinkvoeding een goede aanvulling zijn naast uw maaltijden.

Compacte drinkvoeding

Compacte drinkvoeding is een medische drinkvoeding met een kleiner volume. De drinkvoeding bevat in plaats van de gebruikelijke 200ml meestal maar zo’n 125ml. De hoeveelheid energie en eiwitten zijn vaak wel nagenoeg gelijk. Sommige compacte drinkvoedingen zijn wel 200ml, maar bevatten dan een grotere hoeveelheid calorieën. Compacte drinkvoeding is geschikt voor mensen met minder eetlust of een snel vol gevoel. Heeft u van een arts een vochtbeperking voorgeschreven dan is de compacte drinkvoeding vaak wat makkelijker in uw dag in te passen ten opzichte van andere medische drinkvoeding.

Compacte drinkvoeding kan als aanvulling gebruikt worden op de normale voeding. Het gebruik van 1 tot 3 flesjes tussen de maaltijden door is dan vaak voldoende. Een diëtist kan advies geven welke dosering bij uw situatie past. In sommige gevallen kunnen de drankjes ook de normale voeding volledig vervangen. Overleg dan altijd met een diëtist over de dosering.

Soorten compacte drinkvoeding

Er zijn diverse soorten compacte drinkvoedingen te verkrijgen. Er is compacte drinkvoeding met extra energie, eiwitten of met vezels. Medimart verkoopt compacte drinkvoeding van verschillende merken zoals Nutricia, Fresubin en Ensure.

 • Nutricia Nutridrink Compact in de neutrale smaak en de smaken abrikoos, banaan, aardbei, bosvrucht, mokka, chocolade en vanille of de Nutricia Nutridrink startersbox met 14 compacte drinkvoedingen om uit te proberen;
 • Nutricia Nutridrink Compact protein in de smaken mango-perzik, banaan, vanille en aardbei of de Nutricia Nutridrink startersbox met 14 compact protein drinkvoedingen om uit te proberen;
 • Nutricia Nutridrink Compact fibre in de smaken mokka, vanille en aardbei;
 • Ensure 2kcal in de smaak banaan;
 • Resource 2.0 in de smaak vanille;
 • Resource 2.0 fibre in de neutrale smaak en de smaken bosvruchten, aardbei en abrikoos.

Door het aanbod van verschillende merken en smaken kunt u ontdekken welke compacte drinkvoeding bij u past. Vraag bij twijfel altijd een diëtist of arts om advies.