Energieverrijkte Drinkvoeding | Medische voeding | Medimart
Filters

Ziek zijn of het herstel van ziekte vraagt veel van het lichaam. Hoewel u tijdens deze periode misschien minder beweegt, heeft u lichaam toch behoefte aan extra energie en andere voedingsstoffen. Het lichaam is immers hard aan het werk. Het kan daarom zijn dat u juist meer energie nodig heeft. Energieverrijkte drinkvoeding kan bijdragen aan het binnen krijgen van voldoende calorieën.

12 artikelen  

Verwijder alle


Energiebehoefte

De energiebehoefte is de hoeveelheid energie die nodig is om het lichaam te laten functioneren en om te kunnen bewegen. Dit wordt meestal uitgedrukt in kilocalorieën. Een goede balans van energie-inname aan de ene kant en de energiebehoefte aan de andere kant voorkomt ondervoeding en overvoeding. De energiebehoefte is voor iedereen anders en verschilt ook per situatie. Verschillende factoren hebben invloed op uw energiebehoefte:

  • Leeftijd;
  • Geslacht;
  • Beweging;
  • Ziekte en behandeling;
  • Ondervoeding;
  • De wens tot gewichtstoename;
  • Verliezen door bijvoorbeeld braken en diarree.

Een diëtist kan in uw specifieke situatie berekenen hoeveel energie u precies nodig heeft. Vaak denken mensen dat het niet erg is als zij minder eten tijdens ziekte. Er wordt immers vaak ook minder bewogen. Het lichaam verbruikt tijdens ziekte echter vaak meer energie en eiwit waardoor de behoefte vaak hetzelfde blijft of zelfs hoger ligt in vergelijking met de normale situatie. Eet u toch minder als u ziek bent, dan is de kans groot dat u afvalt. Het lichaam gebruikt dan niet alleen het lichaamsvet voor energie, maar ook de spieren. Hierdoor verminderd de spiermassa en heeft u risico om ondervoed te raken.

Energie in voeding

Het hongergevoel is tijdens ziekte vaak verminderd. Het kan daarnaast zijn dat u sneller vol zit, smaakveranderingen ervaart of bijvoorbeeld misselijk bent. Het is dan een uitdaging om toch voldoende energie binnen te krijgen. Belangrijk is om dan energierijk te eten. Voedingsmiddelen als avocado, volle zuivelproducten en noten zijn producten die veel energie bevatten. Ook kunt u producten verrijken. Gebruik bijvoorbeeld (slag)room in de koffie of soep voor extra energie. Het brood dubbel beleggen is ook een manier om meer voeding binnen te krijgen. Voorkom daarnaast dat u de maag vult met producten waar weinig energie in zit. Denk aan bouillon, water en caloriearme dranken.

Energieverrijkte drinkvoeding

Energieverrijkte drinkvoeding is een medische drinkvoeding met extra energie die u aanvullend naast uw normale voeding kunt gebruiken. Een flesje energieverrijkte drinkvoeding bevat ongeveer 300kcal. Daarnaast zijn er vitaminen en mineralen toegevoegd. De energieverrijkte drinkvoeding is geschikt wanneer uw energiebehoefte verhoogd is, maar het niet lukt om meer of vaker te eten. Het gebruik van 1 tot 3 flesjes tussen de maaltijden door is dan vaak voldoende. Een diëtist kan advies geven welke dosering bij uw situatie past. In sommige gevallen kunnen de drankjes ook de normale voeding volledig vervangen. Overleg dan altijd met een diëtist over de dosering.

Soorten energieverrijkte drinkvoeding

Er zijn diverse soorten energieverrijkte drinkvoedingen te verkrijgen. Medimart verkoopt energieverrijkte drinkvoeding van verschillende merken zoals Nutricia, Resource en Ensure. De drinkvoedingen zijn verkrijgbaar met en zonder vezels.

  • Ensure Plus op melkbasis in de smaken banaan, bosvruchten en aardbei;
  • Ensure Plus Fibre op melkbasis in de smaak banaan;
  • Ensure Plus Fresh op yoghurtbasis in de smaak aardbei.

Door het aanbod van verschillende merken en smaken kunt u ontdekken welke energieverrijkte drinkvoeding bij u past. Kijk ook eens bij de compacte drinkvoedingen. Deze medische drinkvoeding is vaak ook geschikt voor een energierijk dieet. Bijvoorbeeld de Nutricia Nutridrink Compact of Resource 2.0. Vraag bij twijfel altijd een diëtist of arts om advies.