Ziektespecifieke Drinkvoeding | Medische voeding | Medimart
Filters

Sommige aandoeningen en ziekten vragen een specifieke samenstelling van de voeding. Ziektespecifieke drinkvoeding is een medische drinkvoeding speciaal samengesteld voor een bepaalde groep patiënten. De drinkvoedingen bevatten bijvoorbeeld minder koolhydraten, minder elektrolyten zoals kalium en fosfaat of juist extra visolie.

22 artikelen  

Verwijder alle
Soorten ziektespecifieke drinkvoeding

Er zijn diverse soorten ziektespecifieke drinkvoedingen te verkrijgen. Medimart verkoopt drinkvoedingen voor verschillende aandoeningen van verschillende merken zoals Nutricia, Fresubin, Ensure en Resource. Overleg met uw diëtist of ziektespecifieke drinkvoeding in uw situatie meerwaarde heeft en welke dosering bij uw situatie past.

Drinkvoeding bij diabetes

Steeds meer mensen krijgen te maken met diabetes mellitus. Drinkvoedingen voor mensen met diabetes zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met ondervoeding en diabetes. De drinkvoeding bevat extra energie en eiwitten maar door de samenstelling van de drinkvoeding worden grote schommelingen in de glucosespiegel zoveel mogelijk voorkomen. Overleg altijd met een arts of diëtist. Het kan namelijk zijn dat een aanpassing van uw medicatie nodig is.

Drinkvoeding bij COPD

Mensen met chronische obstructieve longziekten (COPD) verbruiken veel energie. Ademhalen kost meer energie en het lichaam vecht tegen ontstekingen in de longen. Tegelijkertijd kan voldoende eten moeilijk zijn omdat de eetlust door benauwdheid en vermoeidheid vaak juist minder is. Gewichtsverlies en ondergewicht liggen daardoor op de loer. Er zijn verschillende drinkvoedingen te krijgen die inspelen op de behoefte van COPD-patiënten. Een voorbeeld is Nutricia Respifor. Deze drinkvoeding bevat in vergelijking met de Nutridrink Compact een hoog koolhydraatgehalte en een laag vetgehalte. Hierdoor is de Respifor licht verteerbaar wat zorgt voor een snelle maagontlediging.

  • Nutricia Respifor in de smaken vanille, aardbei en chocolade.

Drinkvoeding bij kanker

Ondervoeding komt veel voor bij mensen met oncologische aandoeningen. Door bijwerkingen van de medicatie kan voldoende eten moeilijk zijn, maar verbruikt het lichaam meer energie. Gewichtsverlies en ondervoeding hebben nadelige gevolgen voor de behandeling. De toevoeging van de visolie EPA aan drinkvoeding blijkt een gunstig effect te hebben op het metabolisme van kankerpatiënten met cachexie en het gewichtsverlies zou hierdoor stoppen. De drinkvoedingen zijn daarnaast aangepast op smaakveranderingen die patiënten vaak door de behandeling of de ziekte ervaren.

Drinkvoeding bij doorligwonden

Decubitus, ook wel doorligwonden, ontstaan door druk- of schuifkrachten van de huid. Dit ontstaat vaak wanneer u weinig kunt bewegen. Bijvoorbeeld omdat u door ziekte veel in bed ligt bij een ziekenhuisopname of omdat u in een rolstoel zit. Voor de genezing van doorligwonden wordt medische voeding geadviseerd die hoog is in energie, eiwit, arginine, zink en antioxidanten. Drinkvoedingen voor decubitus bevatten deze stoffen in een samenstelling die de wondgenezing zoveel mogelijk bevorderen. De dosering is afhankelijk van de ernst van de doorligwonden. Vraag een diëtist om advies over uw situatie.

Drinkvoeding bij nierziekten

Wanneer uw nieren niet meer goed werken, heeft u vaak een dieet met een aangepaste hoeveelheid eiwit en mineralen. Tegelijkertijd kan de eetlust verminderd zijn. Een gewone drinkvoeding is dan vaak te hoog in eiwit, kalium en fosfaat. Speciale drinkvoeding voor nierpatiënten is hierop aangepast. Zo heeft u geen fosfaatbinder nodig bij deze drinkvoeding. Daarnaast is de medische drinkvoeding laag in eiwit wat past binnen een dieet in de perdialyse fase.

  • Nutricia Renilon 4.0 in de smaak abrikoos.

Drinkvoeding voor een operatie

Voor een operatie krijgt u vaak het advies om nuchter te zijn. Tot een bepaalde tijd voor de operatie mag u wel heldere dranken drinken, maar geen vast voedsel eten. Drinkvoeding speciaal voor een operatie is een heldere drank die isomolaire koolhydraten bevat. Hierdoor krijgt u toch energie binnen voor een operatie. Daardoor ervaart u minder honger en u voelt zich na de operatie beter. Overleg altijd met uw behandelend chirurg of anesthesioloog of u voor de operatie deze medische drinkvoeding kunt gebruiken.

  • Nutricia PreOp in de smaak citroen

Naast medische drinkvoedingen zijn er ook modules verkrijgbaar. Dit zijn poeders met een speciale samenstelling die oplossen in water.

  • Nutricia Galactomin 19 Fomula – dieetvoeding voor zuigelingen en jonge kinderen die te gebruiken is bij glucose galactose intolerantie;
  • Nutricia SS Duocal – dieetvoeding op basis van koolhydraten en vetten voor een energierijkdieet in combinatie met een vochtrestrictie.