Tekentang Online Kopen? | Medimart.nl

Misschien heeft u het al wel eens gehad, u loopt met uw hond door het bos en u voelt ineens iets kriebelen in uw nek. Dit kan hoogstwaarschijnlijk een teek zijn die zich heeft vastgeklampt aan uw huid. Wat kun je hier tegen doen?

10 artikelen  

Verwijder alle


Wat is een tekentang?

Een tekentang kan de teek van uw huid verwijderen, probeer dit zo snel mogelijk te doen om het risico van besmetting te verkleinen. U plaatst de tang in uw hand en zoekt de plek waar de teek zich bevindt, vervolgens kunt u het beste de tang rondom de teek plaatsen om deze vast te pakken.

Naast de tekentang zijn er natuurlijk ook veel meer opties om een teek te verwijderen; zo kunt u ook kiezen voor een tekenpincet, tekenlepel, tekenkoevoetje, tekenkaart, tekenpen en de tekenbevriezer. De tekenlepel is een lepel met een kleine gleuf in het midden van de mond. Deze gleuf is bedoeld voor de teek, hij zal hier tussen geklemd worden.

Ook kunt u kiezen voor een tekenkoevoet, deze lijkt op een hele kleine koevoet die volgens hetzelfde principe werkt als een tekenlepel. De teek zal geklemd worden tussen de gleuf van de koevoet zodat deze geen kant op kan. De tekenkoevoet is iets smaller dan de tekenlepel. De tekenkoevoet wordt ook wel de tekenhaak genoemd.

De tekenkaart heeft ongeveer de grootte van een normale pinpas, alleen heeft de kaart gaten en gleuven om een teek in te klemmen. De kaart moet met de brede zijde van de kaart over de teek geplaatst worden. Trek de kaart langzaam richting de teek toe, zodra de teek gevangen izt in de opening van de kaart kunt u de kaart langzaam aan draaien en omhoog trekken. De kaart heeft een groot voordeel ten opzichte van de andere producten, namelijk dat deze gemakkelijk meegenomen kan worden in bijvoorbeeld de portomonnee. U kunt bijvoorbeeld een tekenkaart van de Kruidvat proberen.

Het kan ook wel eens voorkomen dat een teek zich bevindt op een plaats waar u moeilijk bij kan met een gewone tekentang of tekenlepel. Dan kan een tekenpen erg handig zijn, deze is zowel op huisdieren en mensen te gebruiken. Dergelijke moeilijke plekken kunnen zowel in de vacht van een huisdier zijn, maar ook op het hoofd van een mens. De tekenpen bevat een tekenlasso aan de binnenkant die in ruststand aangetrokken is. als u op de pen drukt dan komt de tekenlasso naar buiten, deze kan om de teek heen worden gelegd. Draai de pen voorzichtig wanneer u de lasso om de teek heen hebt gelegd. Als u een tweede keer op de pen drukt trekt de lasso de teek richting de pen en zit de teek gevangen.

En als laatste bestaat er ook een manier om de teek te bevriezen. Met een bevriezingsapparaat wordt er een hele koude vloeistof los gelaten op de teek waardoor deze bevriest. Zodra deze is bevroren kunt u de teek gemakkelijk verwijderen. Als een teek bevroren is kan deze geen maaginhoud vrijlaten op de huid. Deze maaginhoud kan zorgen voor de huidirritatie en besmettingen.

Advies over het verwijderen van een teek

Bij het verwijderen van de teek is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Dit verkleint de kans dat er zich bacteriën verspreiden of dat er meerdere teken op uw huid worden verspreid. Ook is het belangrijk de teek niet te irriteren met zeep, olie, alcohol of vuur. Desinfecteer het wondje gelijk na de verwijdering met jodium of 70% alcohol.

Mocht er zich binnen 12 weken na verwijdering een rode plek ontstaan of krijgt u griepachtige symptomen? Neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts. Het kan zijn dat u Lyme heeft, neem een foto van de plek als bewijsmateriaal.