Thermometer
Misschien kent u het wel, u hebt een drukke dag op het werk gehad en opeens beginnen uw wangen te gloeien, zwetende handen of u krijgt rillingen. Dan is het verstandig om uw lichaamstemperatuur op te meten, dit kunt u doen met een thermometer. Deze geeft precies aan wat uw temperatuur is, mocht deze temperatuur afwijken van uw normale lichaamstemperatuur neem dan gelijk contact op met de huisarts.
19 artikelen
Verwijder alleWat is een thermometer?
Een koortsthermometer wordt gebruikt om de lichaamstemperatuur te meten van een persoon. De normale lichaamstemperatuur van een persoon is 38 graden Celsius, is uw temperatuur hoger dan 38 graden Celsius heeft u hoogstwaarschijnlijk koorts. Een thermometer heeft over het algemeen een bereik van 32 graden Celsius tot 44 graden Celsius. Afhankelijk van de thermometer kan deze een temperatuur meten tot enkele tienden.
Bent u van plan een thermometer te kopen, houdt dan in rekening waar uw voorkeur naar uit ligt. Bij een voorkeur van nauwkeurigheid kan een infrarood thermometer interessant zijn, wilt u alleen snel wel wat uw lichaamstemperatuur is kunt u het beste kiezen voor een simpele digitale koortsthermometer.
Hoe werkt een thermometer?
Er zijn verschillende manieren om uw lichaamstemperatuur te meten, de meest voor de hand liggende manier is via het oor. Het probleem met het meten via het oor is dat de resultaten vrij onnauwkeurig zijn, de metingen lopen vaak uiteen. Als je dit wil voorkomen kunt u het beste voor hogere kwaliteit oorthermometer kiezen.
Zorg ervoor dat de persoon in kwestie niet beweegt tijdens het meten, meet de temperatuur meerdere malen in hetzelfde oor en let op externe activiteiten. De temperatuur kan beïnvloed worden als de persoon een tijdje op het oor heeft gelegen of bijvoorbeeld een bad heeft genomen.
De meeste thermometers zijn digitaal, na de meting kunt u de temperatuur op het schermpje aflezen en bepalen of deze temperatuur gezond is of niet.
Soorten thermometers
Er zijn verschillende soorten thermometers, de meest voorkomende is de koortsthermometer. Deze kunt u in uw lokale drogisterij vaak halen.
Vroeger bestond er de glazen kwikthermometer, deze kunt u tegen een lichaamsdeel plaatsen en de thermometer geeft in kleur aan hoeveel graden het uw lichaamstemperatuur is. Echter zijn deze thermometers verboden omdat het glas snel kon breken en er giftige kwik vrij kwam.
De koortsthermometer heeft daarin een groot voordeel ten opzichte van de glazen thermometer omdat deze moeilijker te breken zijn en je via een digitaal scherm makkelijk en snel de temperatuur kunt aflezen.
Ook heb je een infraroodthermometer, deze meet de temperatuur van oppervlaktes en holtes, het grootste voordeel: deze thermometer is één van de snelste thermometers. Binnen enkele seconden kunt u het resultaat aflezen van het schermpje.
Ook bestaan er infraroodthermometers voor het voorhoofd, deze digitale thermometers komen in een scanner vorm waarbij u de vlakke kant van de thermometer tegen u voorhoofd zet. Wederom zijn deze thermometers ontzettend snel en nauwkeurig.