Medische voeding
Voldoende voeding is belangrijk om gezond te blijven, te herstellen van ziekte, een operatie of een behandeling. Tegelijkertijd kan eten juist op deze momenten meer moeite kosten. Wanneer het niet lukt om voldoende eten, kan medische drinkvoeding uitkomst bieden.
6 artikelen
Verwijder alleOndervoeding
Verminderde voedingsinname kan verschillende oorzaken hebben zoals minder eetlust, misselijkheid, smaakverlies, moeite met slikken, depressie of eenzaamheid. Door ziekte kan het ook zijn dat u meer voeding nodig heeft waardoor uw normale voeding niet toereikend is. Wanneer het langere tijd niet lukt om voldoende te eten, valt u af en kan ondervoeding ontstaan. U heeft dan een tekort aan energie en voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Niet alleen de vetmassa vermindert daardoor, ook de spiermassa neemt af. Ondervoeding heeft nadelige gevolgen zoals een langzamer herstel na ziekte of een operatie, de kans op doorligwonden is groter en de wondgenezing gaat trager. Ook kunt u door verminderde spiermassa minder energie hebben en problemen ervaren met bewegen zoals lopen en fietsen. Lukt het niet om vaker of meer te eten, dan kan medische drinkvoeding zorgen dat u toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wat is medische drinkvoeding?
Medische drinkvoeding is een speciaal samengesteld kant-en-klaar drankje. Het bevat alle voedingstoffen die nodig zijn: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. Een flesje drinkvoeding bevat meestal rond de 300kcal. Dat is vergelijkbaar met twee boterhammen met kaas. Het eiwitgehalte varieert afhankelijk van de soort tussen de 8 en 18 gram eiwit. Soms bevat de drinkvoeding vezels. Door de vloeibare vorm van drinkvoeding is het eenvoudiger om extra calorieën of eiwitten binnen te krijgen.
Meestal is medische drinkvoeding een aanvulling op de gebruikelijke voeding. Het gebruik van 1 tot 3 flesjes tussen de maaltijden door is dan vaak voldoende. Een diëtist kan advies geven welke dosering bij uw situatie past. In sommige gevallen kunnen de drankjes ook de normale voeding volledig vervangen. Overleg dan altijd met een diëtist over de dosering.
Soorten medische drinkvoeding
Medimart verkoopt drinkvoeding van verschillende merken zoals Nutricia, Fresubin en Resource en Ensure. Niet iedereen heeft dezelfde voedingsbehoeften. Er zijn daarom verschillende soorten medische drinkvoedingen op de markt.
- Energieverrijkte drinkvoeding levert extra calorieën.
- Eiwitrijke drinkvoeding bevat een hoog gehalte aan eiwitten. Dit is bijvoorbeeld goed voor het herstel van een (decubitus)wond.
- Ziektespecifieke drinkvoedingen zijn medische drinkvoedingen speciaal voor mensen met een bepaalde ziekte zoals diabetes, COPD, nierziekten, kanker of decubituswonden.
- Compacte drinkvoedingen is een kleinere hoeveelheid (meestal 125ml in plaats van 200ml), maar wel met een hoog gehalte aan energie en/of eiwit. Dat maakt het makkelijker om met een minder grote hoeveelheid toch extra energie en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. De Nutridrink Compact is een voorbeeld van zo’n compacte drinkvoeding.
Drinkvoeding is er in verschillende smaken. Medische drinkvoeding is vaak zoet. Dit om de bijsmaak van vitaminen en minderalen zoveel mogelijk te onderdrukken. Houdt u niet van zoet? Medische drinkvoeding is ook te verkrijgen in een neutrale smaak. Deze is ideaal om te gebruiken als koffiemelk in de koffie of te verwerken in een saus of soep.
Tips voor het gebruik van medische drinkvoeding:
- Voorkom een vol gevoel door kleine slokjes te drinken. Neem de tijd voor het flesje. Een geopend flesje blijft twee uur goed buiten de koelkast;
- Drink de drinkvoeding koud. Bijvoorbeeld uit de koelkast of met een ijsblokje. De zoete smaak is minder sterk bij een lagere temperatuur;
- Meng de drinkvoeding met een beetje karnemelk of yoghurt wanneer u de smaak te sterk vindt;
- Probeer verschillende soorten, merken en smaken drinkvoeding om uit te vinden welke u lekker vindt.
Wat kost medische voeding?
In onze webshop vindt u een ruim assortiment medische drinkvoeding. De goedkoopste flesjes koopt u al voor minder dan €3,-. De grotere pakketten met meerdere flesjes medische drinkvoeding kosten ruim €60. Het goede nieuws is dat medische voeding vaak vergoed wordt vanuit de basisverzekering. U heeft daarvoor een verklaring dieetpreparaten nodig van uw huisarts of diëtist. Wanneer uw huisarts een recept uitschrijft moeten hier uw gegevens, de gegevens van uw huisarts, de soort voeding, de dosering, de indicatie(code) en de behandelduur op staan. Dankzij de vergoeding kost uw medische voeding dus weinig tot niets.