Vermijd veelvoorkomende fouten bij incontinentiemateriaal

​Vermijd deze veelvoorkomende fouten bij incontinentiemateriaal

Correct gebruik van incontinentiematerialen
18 January 2024

Incontinentie is een veelvoorkomend probleem bij ouderen (zowel mannen als vrouwen) en kan een grote impact hebben op zowel de kwaliteit van leven als het zelfvertrouwen. Het correct gebruik van incontinentiemateriaal is daarom belangrijk om het comfort en de effectiviteit ervan te waarborgen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende gebruikersfouten bij het gebruik van incontinentiemateriaal en hoe deze te vermijden zijn.

Verkeerde maat of type kiezen

Een van de meest voorkomende fouten is het kiezen van de verkeerde maat of het verkeerde type incontinentiemateriaal. Sommige mensen blijven bij een bepaald product omdat ze niet weten dat er betere alternatieven zijn. Niet iedereen is zich bewust van alle opties. Ook het gebruik van zowel te klein als te groot materiaal kan leiden tot problemen zoals lekkages, ongemak en huidirritaties. Ook het kiezen van het juiste type product is belangrijk; sommige mannen en vrouwen hebben meer baat bij inlegverband, terwijl anderen beter af zijn met broekjes, luiers of slips. Het is essentieel om verschillende types en maten uit te proberen om de beste pasvorm en bescherming te vinden. Ook het merk kan een individuele voorkeur genieten.

Bij het selecteren van het juiste incontinentie product is het essentieel om de oorzaak en de ernst van het urineverlies te begrijpen. Is het urineverlies licht, matig, of ernstig? Ervaart u ook ontlastingsverlies? Voor elke situatie zijn er specifiek ontworpen absorberende producten beschikbaar, zoals incontinentieverbanden, broekjes, of meer absorberende opties. Moderne technologie heeft geleid tot zeer effectieve absorberende producten. Deze producten, in tegenstelling tot regulier maandverband dat bedoeld is voor menstruatie, bieden bescherming bij zowel urine- als ontlastingsverlies. Ze bevatten speciale materialen die vocht efficiënt absorberen, wat helpt om de huid droog en gezond te houden.

Verschillende merken hebben een keuzehulp beschikbaar, zodat u makkelijker met behulp van het beantwoorden van enkele vragen tot een productkeuze van het juiste materiaal kan komen:

Natuurlijk kunt u ook contact zoeken met een incontinentieverpleegkundige of andere zorgprofessional. Fabrikanten hebben veelal ook advieslijnen waar u informatie kunt inwinnen.

Onvoldoende wisselen

Een andere veelvoorkomende fout is het niet vaak genoeg wisselen van incontinentiemateriaal. Dit kan leiden tot huidirritatie, infecties en een onaangename geur. Het is belangrijk om het materiaal regelmatig te controleren en te vervangen wanneer het verzadigd is. Voor sommigen betekent dit meerdere keren per dag wisselen, afhankelijk van de ernst van de incontinentie. Vrijwel alle merken voeren materiaal met een vocht indicator of urine-indicator die aangeeft of het materiaal vol is en dus gewisseld moet worden. Attends contours en Attends flex Attends pull-ons, Tena flex en Tena slip en Tena pants, Depend anatomic.

Onjuiste bevestiging

Het correct bevestigen van incontinentiemateriaal is essentieel voor effectieve bescherming. Een veelgemaakte fout is het te los of te strak aanbrengen van het product, wat kan leiden tot lekkages of ongemak. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking zorgvuldig te volgen en ervoor te zorgen dat het materiaal goed aansluit op het lichaam.

Instructie video’s en downloads voor diverse materialen van de grootste merken kunt u hier vinden:

Onvoldoende huidverzorging bij incontinentie

Incontinentiemateriaal kan soms irritatie of uitslag veroorzaken. Een aantal redenen zijn hiervoor al genoemd. Maar ook een goede verzorging van de huid voorkomt irritaties en uitslag. Het is belangrijk om de huid schoon en droog te houden en regelmatig een barrière crème of vochtinbrengende lotion te gebruiken. Dit helpt huidproblemen te voorkomen en zorgt voor meer comfort. Wanneer sprake is van jeuk en roodheid die niet binnen enkele dagen verdwijnt kan sprake zijn van een schimmelinfectie van de huid. We adviseren u in dat geval uw huisarts te raadplegen om erger te voorkomen.

Verkeerde opslag

De manier waarop incontinentiemateriaal wordt opgeslagen, kan ook invloed hebben op de effectiviteit. Het opslaan van producten in een vochtige of hete omgeving kan de absorberende eigenschappen verminderen. Zorg ervoor dat de producten op een koele, droge plaats worden bewaard.

Praktische tips voor beter gebruik van incontinentiemateriaal

Een juiste omgang met incontinentiemateriaal kan een wereld van verschil maken in het dagelijks leven van mannen, vrouwen en ouderen die met incontinentie te maken krijgen. Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, verbetert u niet alleen uw comfort, maar behoudt u ook uw waardigheid en zelfvertrouwen. Sta open voor advies en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Onthoud dat incontinentie een uitdaging is die u met de juiste hulpmiddelen en kennis succesvol kunt aanpakken.

Dit artikel is bedoeld om inzicht te geven in de meest voorkomende gebruikersfouten van incontinentiemateriaal. Voor meer gedetailleerde informatie en persoonlijk advies, neem contact op met uw zorgverlener of stuur ons een e-mail.

Meer praktische tips & informatie: Een Goede Verbandkoffer: Richtlijnen van Het Oranje Kruis | Veilig omgaan met een glucose zelftest voor diabetes